Julkaistu

Tiedoksi järvilohi-istutuksista

Järvilohen istuttamisen osalta yhdistys on jo vuosia sitten yrittänyt saada puitesopimusta aikaiseksi. Tällainen jo oli taannoin nimiä vaille valmiskin, mutta hellekesä vei kalat ja homma otti takapakkia useamman vuoden heti kerrasta. Tuosta lähtien on valitetttavasti koettu pettymyksiä vuosittain – tilanne istukkaiden osalta on jatkunut vaikeana, ja muiden sopimukset ovat tietysti meidän tilaushalujen edellä.

Ongelmana on myös tarpeeksi suurten istukkaiden saaminen, sillä tutkimukset osoittavat, että pienimmällä istukkailla tuottoprosentti on etenkin Näsijärvessä olematon, tähän liittyy mm. saaliskalojen (muikku) koko. Näistäkin asioista käydään jatkuvasti selvittelyä eri tahojen kanssa, ja vanhoja tutkimuksia on perattu läpi useampaan kertaan.

Ns. risteytyn järvilohen istutus ei ole myöskään mikään läpihuutojuttu. Taustalla on pitkäjänteinen tutkimusprojekti, jossa on valikoidut järvet mukana – Näsijärvi ei mukana ole. Tätäkään asiaa ei olla silti sivuutettu, seuraamme projektia ja katsotaan miten tilanne kehittyy jatkossa.

Purokunnostuksiin yhdistyksellä on oma budjettinsa, aiemmin teetetyn jäsenkyselyn mukaisesti molempia kannatetaan ja sen mukaisesti on tehty asioille tietty painotus. Purotouhut eivät ole istutuksista pois, eikä päinvastoin. Ongelma on edelleen istukkaiden saatavuus. Kummikohteemme Myllypuron suhteen on nyt viimeiset mätirasiaistutukset tehty (ensimmäiset mädit laitettiin 2015) ja tulokset purolta ovat olleet erittäin rohkaisevia.

Tilanne turhauttaa yhdistyksen aktiiveja ihan yhtä lailla kuin muitakin Näsijärvellä kalastavia. Parhaiten otat osaa ja vaikutat liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Jäsenmäärä on tippunut rajusti sen jälkeen kun lopetimme lupamyynnin, joka vei liikaa resurssejamme – tähänkin hommaan kun tarvitaan talkootunteja. Osallistumalla vaikutat. Liity siis jäseneksi!

P.S. Otamme mielellämme vastaan lisätietoja, mikäli jollakin on kontakteja järvilohen kasvattajiin, joilta saa 3v-istukkaita.