Lohikunkku 2015

Teksti Mansun Matkassa-blogista.

Näsijärven lohikalayhdistyksen luotsaama treffihenkinen Lohikunkku kilpailu käytiin lauantaina 31.10.2015 kolmannen kerran Maisansalon upeissa puitteissa Koljonselän ottipaikkojen äärellä.

Ensimmäiset venekunnat saapuivat jo perjantai-iltana Maisan laituriin ja edellisten vuosien tapaan porukalla päästiin nauttimaan ravintola Maisan burgerilistan tarjonnasta. Sauna oli myös lämpimänä ja järvellä treenien merkeissä olleet venekunnat käyttivätkin mahdollisuutta mielellään hyväkseen.

Maisa

Useampi venekunta vietti perjantain järvellä ja muutamiakin komeita lohikaloja nousi veneisiin.
Kaksi suurinta Maisan rantaan tullutta taimenta olivat molemmat noin 4kg painoisia, todella tukevassa kunnossa olleita lajinsa edustajia. Muutamasta muustakin +60cm kalasta tuli tietoa päivän mittaan. Tämä nosti toiveita hyvästä kisasaaliista.
Kilpailuun ilmottautuminen alkoi lauantaina kello 07.00 jolloin ensimmäiset kilpailijat jo odottelivatkin jonossa oven takana. Ilmottautumisen yhteydessä yhdistys myi täkykaloja joiden tuotto ohjataan kokonaisuudessaan lohikalakantojen tukemiseen. Katsofish ja JoJo-vaaput olivat myös paikanpäällä kauppaamassa tuotteitaan. Ilmottautumisen jälkeen kaikille osallistuneille venekunnille tarjoiltiin aamukahvit ja paahtopaistisämpylät. Traileri-trafiikkia oli melkoisesti mutta hyvin kuitenkin pysyttiin aikataulussa ja kipparikokous päästiin aloittamaan lähestulkoon ajallaan. Kilpailuun starttasi kaikkiaan 119 venekuntaa mikä ylitti kaikkien odotukset – kerrassaan loistavaa !
Kippari
Parannusta viime vuotiseen osallistujamäärään tuli siis merkittävästi ja emme voi olla kuin tyytyväisiä tapahtuman herättämään mielenkiintoon. Lohikunkku-tapahtuma on yhdistyksen merkittävin varainhankintatapahtuma jota tullaan jatkossakin kehittämään, jotta siitä saataisiin vieläkin onnistuneempi.
Lähtö

Sääntöjen mukaan kaikkien venekuntien tuli olla rannassa kello 16.00 ja tämän jälkeen aloitettiin heti punnitus. Punnituksen lomassa tarjoiltiin Maisan isännän toimesta kaikille halukkaille grillimakkaraa.
Taimenen ja järvilohen alamitta kisassa oli 61cm. Vain yksi kala punnittiin per venekunta ja suurin kala toi väsyttäjälleen Lohikunkku 2015-tittelin.

Tälle vuodelle uutta oli niin sanottu Pormestarin Lohi. Ensimmäinen kisamitan täyttävä lohikala tuli ilmoittaa kilpailun johtajalle, tämä pesti lankesi tällä kertaa minulle. Pormestarin lohen ja kisan suurimman taimenen nappasi Hartikaisen Marko, pituutta kalalla 66cm ja painoa 3155g. Tämä kala lahjoitettiin paikanpäälle kutsutulle Tampereen kaupungin pormestarille. Pormestari oli estynyt mutta paikalle saatiin apulaispormestari Pekka Salmi.

Pormestarin lohi

Lohikunkku 2015 tulokset:

1. Takanen Marko, Vuorinen Hannu, Kumpulainen Mika, järvilohi 74cm 4685g
2. Niemenmaa Ville, Mikko Salonen – järvilohi 68cm, 3830g
3. Joensuu Tommi, Hapuoja Janne – järvilohi 66cm, 3255g
4. Marko Hartikainen – taimen 66cm, 3155g (suurin taimen)
5. Exelius Kai, Exelius Kim – taimen 62cm, 3050g
6. Marko Laakkonen, Marko Myllymäki – järvilohi 63cm, 3040g
7. Esa Juvankoski, Juha Mätäsniemi – järvilohi 66cm, 2945g
8. Kalle Lehto, Niina Heritty – järvilohi 62cm, 2850g

Voittajat
Palkintokööri
Saamamiehiä

Apulaispormestari ja hänen poikansa sekä paikalle saapunut toimittaja pääsivät kaikki hetkeksi järvellekin katsomaan mistä tässä lajissa on oikein kyse. Allekirjoittanut haki heidät sovitusti Maisan laiturista iltapäivällä ja piipahdimme Koljonselällä vetämässä täkyraksia. Kaikki vieraat olivat kovinkin kiinnostuneita vetouistelusta, kalustosta ja ennenkaikkea Lohikalayhdistyksen toimista paremman Näsijärven puolesta.

Palkintojen jaon lomassa Katsofish verkkokaupan edustajat lahjoittivat yhdistykselle Näsijärven lohikalaistutuksiin keräämänsä varat -esimerkillistä toimintaa kotijärven puolesta.

Katsofish

Kilpailuun osallistuvilla venekunnilla oli halutessaan mahdollisuus antaa puhelinnumero joka liitettiin Lohikunkku 2015 WhatsApp ryhmään. Ryhmään liittyikin 91 venekuntaa ja päivän mittaan puhelimet piippasivat taajaan kun venekunnat somettivat oikein urakalla. Tämä toi hyvää pöhinää päivään ja tunnelmat välittyivät vesiltä mukavasti. Yhdistyksen media vastaava linkitti nämä vielä Facebookin liveseurantaan joten kotiin jääneetkin pystyivät seuraamaan tapahtumia lähes reaaliajassa.

Pitkäaikainen yhteistyökumppani LähiTapiola lahjoitti jälleen yrityksen väreissä olevan Jopon sekä käsisammuttimia joidenka uudet onnelliset omistajat arvottiin heti punnituksen jälkeen paikalla olleiden keskuudesta.

Jopo

Pirkanmaan meripelastusseura saapui myös paikalle jo ennen aamun starttia ja partioi vesillä koko tapahtuman ajan.
Meripelastus
Lohikunkussa aloitimme nyt yhteistyössä OPM:n ja Lowrance Finlandin kanssa keräämään syvyysdataa Näsijärvestä. Lowrancen maahantuoja OPM toimitti tapahtumaan karttakortteja joita jaettiin halukkaille venekunnille. Kortille siis tallennettiin kaikuluotaimen dataa joka siirretään palvelimelle. Palvelimelta halukkaat voivat sitten aineiston karttuessa ladata käyttöönsä tarkat syvyyskartat järvestä. Tallennukseen osallistuneiden kesken arvotaan maahantuojan lahjoittama Lowrance kaikuluotain. Kartan tallennusta jatketaan syksyn mittaan ja ensi kaudella.
Punnituksen ja palkintojen jaon jälkeen oli aika siirtyä illanviettoon joka starttasi ravintola Maisan illallisella. Pöytä oli tuttuun tapaa taas koreana ja sai ansaitusti osallistujilta vuolaat  kehut -kenenkään ei varmasti tarvinnut lähteä nälkäisenä tästä tilaisuudesta. Illalliselta siirryttiin rantasaunalle jatkaaman illanviettoa saunottelun, virvokkeiden ja hyvän seuran parissa.
Ruokailu
Iso kiitos kaikille osallistuneille venekunnille sekä yhteistyökumppaneille!
Tästä on hyvä jatkaa tapahtuman kehittämistä kohti vuoden 2016 Lohikunkkua, vuoden päästä nähdään siis samoissa merkeissä Maisansalossa!